, ,

Boost din sundhed med broccoli

Broccolien er en af de sundeste grøntsager vi kan spise. Den hører til korsblomst plantefamilien sammen med blomkål, hvidkål, rødkål, grønkål og rosenkål, som alle er yderst sunde, men broccolien er altså den sundeste af de sunde. Desværre er den trælignende grøntsag ikke altid lige populær hos hverken børn eller voksne.

For meget få kalorier får man dog en masse vigtige næringsstoffer, så måske det er værd at kigge lidt nærmere på, hvordan du kan få broccolien indført i din kost.

Broccoli indeholder vigtige vitaminer, mineraler, kostfibre og antioxidanter, bl.a. C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, Folinsyre, jern, calcium, fosfor og magnesium, men den indeholder også nogle bioaktive plantestoffer, kaldet glucosinolater, som hjælper leveren med at afgifte og neutralisere skadelige, sygdomsfremkaldende og giftige stoffer.

Vi bliver hele tiden udsat for mange fremmede og sundhedsskadelige stoffer, og en af leverens vigtigste opgaver er, at neutralisere disse stoffer. Alt efter hvor store mængder skadelige stoffer vi udsættes for, samt vores genetiske anlæg for at afgifte, formår vores lever at neutralisere og udskille de uønskede stoffer. Hvis vi ikke spiser tilstrækkeligt med kostfibre fra grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, vil vores krop ikke være i stand til at komme af med affaldsstofferne via vores afføring og urin, og vi vil komme i en tilstand af dårlig afgiftning (lidt ligesom at have tømmermænd) Denne ophobning af giftstoffer i kroppen vil med tiden blive lagret i vores fedtvæv, lunger, led, hud og hjernen og medvirke til, at vores sundhed forringes.

DIM er en forkortelse af diindolylmethan og dannes, når kroppen nedbryder indole-3-carbinol, som findes i broccoli. DIM reducerer mængden af de kræftfremkaldende 16-hydroxy østrogener, som bl.a. er ansvarlig for overvægt, brystkræft og livmoderkræft, med op til 50%. Samtidig øger det mængden af de gunstige østrogener 2-hydroxy østradiol og 2-hydroxy østron med op til 75%.

Befolkningsstudier viser, at mennesker, der indtager 100-200 g. broccoli pr. dag har en nedsat risiko for at få cancer med 20-50% – alt efter cancerform.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.