De seneste uger har jeg været sammen med en masse forskellige mennesker i forskellige sociale sammenhænge. Af en eller anden grund, ender jeg med at sidde og lytte til nogle kvinder, som går op i slankekure.

Måske er det et tilfælde? Måske er der bare mange af dem?

Disse kvinder har bare UTROLIG travlt med at give mig diverse slanketips – jo, det kan godt være, at de vejer 10 eller 20 kg. for meget, men det der med slankekure og sundhed, DET har de sgu forstand på!!!!

 

Nogle af de gode råd jeg har fået:

 

 • Du skal bare bytte iceberg salat ud med spidskål, så taber du dig helt vildt

Godt så, det vidste jeg alligevel ikke, at det der spidskål er SÅ effektivt

 

 • Du skal bare gå en tur hver dag. Drop at løbe, gåture er MEGET mere effektivt..

Javel ja, jamen så dropper jeg da bare min hårde intervaltræning og går en lille tur i stedet.

 

 • Hvis man får medicin som f.eks. antidepressiv medicin, kan man lige så godt glemme at tabe sig. Lige meget hvad man gør vil man tage på.

Okay, så lige meget hvad man gør?

 

 • Skyr, ja altså skyr er bare SÅ sundt og proteinrigt. Du skal bare spise en masse skyr…

Tak for tippet, så tror jeg da, at jeg vil leve af det.

 

Og så er der jo samtidig alle undskyldningerne som f.eks. mangel på tid og motivation.

Jeg kan ikke lade være med at tænke:

Okay, ligner jeg måske en, der aldrig har spist broccoli?

 

 IMG_1235-1030x773

 

Jeg takker for de gode råd, men jeg har altså hørt om både spidskål, skyr og broccoli, og det gør det altså ikke alene.

Indrømmet, jeg sidder faktisk og bider mig lidt i tungen i de der sammenhænge, men hey, jeg er ikke på arbejde, og de har ikke bedt om mine råd, for deres egne virker jo helt fantastisk og klart, dem jeg sidder og taler med har det da meget hårdere end alle os andre.

 

Jeg er fuldstændig indforstået med, at kål er bedre end iceberg salat (læs: mætter mere pga. højere kostfiberindhold). Jeg er også helt med på, at det ikke er alle, som bør løbetræne. Hvis du er i virkelig dårlig form og starter helt fra bunden, hvis du er ramt af stress eller din krop på anden vis er max presset, vil en daglig gåtur gøre underværker.

Jeg er også helt med på, at meget medicin, specielt antidepressiver fører til vægtøgning MEN jeg kender simpelthen INGEN, som er blevet overvægtige af at spise sundt og dyrke regelmæssig motion.

 

Hvis din gåtur er hen til bageren efter en kage, er det nok bedre at droppe den.

 

Ja, spidskål er fantastisk, men hvad spiser du imellem dine måltider?

 

Skyr bliver lovprist pga. sit høje proteinindhold, og er da også særdeles fremragende som morgenmåltid eller mellemmåltid. Men skyr alene gør det jo ikke. Vær i øvrigt opmærksom på, at skyr med frugtsmag ofte indeholder en hel del sukker.

 

Hvor meget snacker du i løbet af dagen?

 

Antidepressiv medicin fører ofte til vægtøgning og nedsætter din forbrænding, men mangel på signalstoffet serotonin vil få dig til at efterspørge kage, chokolade og sukker. Kunne det måske også være dette du er blevet overvægtig af ?

 

Tid? Sjovt nok er vi her født lige. Uanset andre sociale uligheder, har vi alle fået 24 timer i døgnet. Hvordan vælger du at prioritere døgnets timer?

 

Så skal vi ikke bare kalde det det er?

 

Hvis du vil tabe dig, handler det om at lette røven og lukke munden, men det handler også om at tage ansvar, ansvar for din søvn, ansvar for din tid, din energi og dit eget liv.

Jeg har fuld respekt for, at du har udfordringer, som gør, at du er presset, stresset, ikke magter at passe på dig selv, får medicin osv. Men sig det da som det er:

 

”Jeg er fed, jeg orker ikke at lave noget fysisk, jeg er træt, ked af det og deprimeret og har svært ved at tage ansvar for mit eget liv”

så har du nemlig noget du kan arbejde med, og noget du kan søge hjælp til!!!!

Og bemærk; jeg siger ikke, at du er forkert eller mindre værd, hvis det er sådan du har det, og du har også ret til at være præcis som du vil, men HVIS du nu er en af dem, som bruger en masse krudt på det der med slanketips, skyr og spidskål, fordi du er ked af, hvordan du har det eller sådan som din krop ser ud, så kan det være, at du skal se andre veje.

Det er hverken skyr, spidskål eller en daglig gåtur, som bliver din vej til et varigt vægttab, men en beslutning om, at gøre noget ved det. At tage dig selv seriøst og behandle din krop med respekt.

Jeg er fuldstændig med på, at det kan være både svært, hårdt og tidskrævende at ændre din livsstil, men det er måske tid til at kigge indad.

 

Hvorfor er det, at du spiser større mængder og mere usundt end du bør?

 

Spiser du på dine følelser og hvilke?

 

Hvor vigtig er du?

-er du nu helt sikker? Måske din partner, dit arbejde, dine børn, din familie, dine naboer, din hund eller dine venner er bare en lille smule vigtigere, så du IGEN kan droppe den træningsaftale du har lavet med dig selv…..

 

Jeg kender ingen, som er kommet sovende til en flot og sund krop. De som har en sådan, har prioriteret sig selv og bruger energi, tid og penge på at passe på sig selv.

Sundhed er ikke bare noget du får helt automatisk, men det giver hurtigt mærkbare resultater, når du begynder at gøre noget ved det.

 

Er det svært?

 

JA

 

Kan du få hjælp til både kost, træning og at lære at prioritere dig selv

 

JA

 

Kan du få hjælp til at få din krop i balance efter lang tids indtag af medicin?

 

JA

 

Er det din beslutning?

 

JA

 

PS: jeg starter nye 12 ugers livsstilshold op i Vejle og Horsens i uge 34 og 35. Du kan læse mere om forløbet HER

2 replies
 1. Allan Lund Pedersen
  Allan Lund Pedersen siger:

  Nej, man kan IKKE få hjælp!
  Og jo, du gør delvis regning uden vært, når du mener ikke at være nedladende, i din ALTFAVNENDE fordømmelse!
  Hvis du har “røven fuld af penge” ja, så kan nogle få – måske – købe sig til hjælp.
  Men når man er fanget i et medicin helved , og skal leve med det resten af livet- ja så er der ingen hjælp at hente!
  PS: jeg er stadig livsglad og får intet antidepressiv eller lignende medicin. Men ja, jeg er ramt af uhelbredelig hjertesygdom, der gør kendte former for “sund motion” umulig!
  Så nogen af os, må leve med at kunne tage op til 2,5 kg på i løbet af natten- ja lægerne var også i tvivl- men på de seneste indlæggelser, har lægerne nu konstateret, at sådan er det bare!

  Svar
  • Anja Nielsen
   Anja Nielsen siger:

   Kære Allan,
   Hvis du læser mit indlæg igen, vil du forhåbentlig kunne læse, at min provokation går mod de som er sunde og raske, og som snakker mere end de handler. Naturligvis kan man ikke stille noget op, når man er uhelbredeligt syg. Jeg er ked af, at du føler dig ramt af mit indlæg, for det er netop skrevet til de mange som ikke gør noget for deres sundhed selv om de netop har rig mulighed for at gøre det.
   Jeg ønsker dig alt det bedste

   Med venlig hilsen
   Anja

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.