Squat er en fantastisk basis øvelse, som bør indgå i ethvert bentræningsprogram. Dog kan det for nogle være svært at udføre en korrekt squat uden at løfte hælene, da de både mangler bevægelighed, teknik og ikke får placeret tyngdepunktet korrekt.

For disse kan en hæl support være løsningen til at udføre øvelsen mere korrekt, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, med mindre man kan udføre begge udgaver med korrekt teknik.

 

Basis for alle øvelser er, at de skal udføres med korrekt teknik. Først når du kan udføre en korrekt squat, bør du eksperimentere med tungere vægt.

 

Såfremt du kan udføre en squat med godt teknik, vil der være fordele ved at udføre øvelsen med løftede hæle. Nedenfor får du fordele og ulemper ved at udføre squat med support under hælene.

 

Ulemper

 

Når du udfører en squat med løftede hæle vil du ikke aktivere helt så mange muskelfibre i Gluteus, haser og rygstrækker som når du har hælene i gulvet. Årsagen er, at din bevægelighed i knæleddet er mindre med hælene i gulvet, og derigennem også din aktivering af quadriceps.

 

En øget bevægelighed i knæleddet giver også en øget belastning på dit knæled, quadricepssenen og din patellasene, hvilket kan føre til overbelastningsskader.

 

Når du aktiverer flere muskelgrupper, vil du også kunne løfte tungere vægt. En squat med hæl support vil primært aktivere dine quadriceps og dermed har du ikke basis for at løfte helt så tungt.

 

Fordele

 

Med support under dine hæle vil du kunne komme længere ned i din squat.. Dine ankler og knæ vil få en øget bevægelighed, og du kan derfor gå længere ned end normalt.

 

Da knæene kan komme længere ud over tæerne (øget bevægelighed) i denne variation, vil du også kunne komme længere ned i øvelsen og dermed aktivere vastus medialis mere intensivt.

Musklen vastus medialis er særlig vigtig for din knæstabilitet og øvelsen vil derfor medvirke til at optimere dette.

 

En squat med løftede hæle tillader dig at holde kroppen mere ret under øvelsen. Dette gør, at din belastning af lænden vil være mindre.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.