Jeg er dybt fascineret af skyggearbejde. Alle de ting, som man ikke vil være, de egenskaber, som er skamfulde, og alt det, som man forsøger at skjule. Jeg bruger det i mit arbejde med mine klienter, fordi det rykker for vildt, og jeg arbejder med mine egne skygger fordi det udvikler mig som menneske.

 

Kort fortalt udvikles dine skygger i din barndom: Fra du er 0 til ca. 12 år lærer du, opfatter du og tolker du på dine omgivelsers reaktioner på de egenskaber du har. Ud fra dette skabes dine skygger. Hvis du lærer eller tolker, at det ikke er ok at være f.eks. svag, dum, grim, egoistisk osv. Vil du forsøge at skjule, at du rummer disse egenskaber. Arbejdet med at skjule det er utrolig energikrævende, og vil ofte forhindre dig i at leve fuldt ud.

 

Ligesom dig og alle andre har jeg masser af skygger. Nogle af mine skygger er:

 

Svag, ynkelig kedelig, pyntedåse, naiv, dum, (og mange andre)

 

Svaghed er altså en af mine skygger, og hey, kig lige på mig, jeg er da super stærk, så hvem kan være i tvivl om, at jeg er STÆRK og IKKE SVAG!!!!

Lido Fitness Foto Michael Svenningsen

For ca. 6 mdr. siden var jeg max presset, jeg var midt i en skilsmisse, som kun den nærmeste familie kendte til, vores yngste søn skulle igennem en større hofteoperation, og jeg var presset med alt for meget arbejde.

 

På vores søns operationsdag stod jeg sammen med min eksmand hos vores søn, da han blev lagt i narkose. Det er desværre ikke første gang jeg oplever dette, men det gør ikke oplevelsen lettere, den lille spinkle krop, som pludselig bliver helt livløs. Jeg sank, trak vejret dybt, havde en klump i halsen, og der trillede vist også en enkelt tåre, men jeg var STÆRK, IKKE SVAG.

Dagene efter operationen var hårde, vores søn havde smerter, var ked af det, havde mareridt om natten og jeg var virkelig presset, følte mig alene og sårbar – men jeg var STÆRK, IKKE SVAG.

Da vi kom hjem fra hospitalet tog jeg i fitness centeret for at få lidt luft, og få afreageret lidt med lidt hård træning med vores warrior hold. 2 timers benhård træning gjorde godt, – jeg følte mig STÆRK, IKKE SVAG.

 

Kort tid inden vi var færdige med træningen kunne jeg mærke, at jeg var færdig, min grænse var nået. For lidt søvn, bekymringer, og 1000 andre ting væltede rundt i kroppen. Jeg sagde til mine hold kammerater, at jeg ville begynde at gå fra stedet hvor vi trænede og tilbage mod fitness centeret, så jeg kunne få lidt frisk luft.

Jeg gik i regnvejr, tog hætten op om ørerne og tudbrølede, jeg kunne bare ikke mere. Den hårde træning havde udløst alle de følelser jeg havde båret rundt på i flere dage.

Efter et par km. kom nogle af mine holdkammerater og samlede mig op i en bil. Jeg satte mig ind på bagsædet, tavst, stadig med hætten oppe om ørerne og stirrede ligefrem – jeg skulle være STÆRK, IKKE SVAG.

 

Da vi kom til fitness centeret, steg jeg ud af bilen, PYH… jeg klarede det….

 

Min træningsmakker, som jeg normalt konkurrerer med, joker med og battler med om alt, spurgte mig, om jeg var ok, og lige der mistede jeg det; jeg stortudede så snottet og tårerne sprang ud af hovedet på mig, jeg var bare ikke særlig cool, stærk eller sej, jeg var både

 

YNKELIG, SVAG, GRIM, KIKSET og alt muligt andet grimt.

 

Min træningsmakkers eneste kommentar var: ”okay du ligner virkelig lort, du kan vist ikke gå ind i fitness centeret sådan der, lad os lige gå en tur – når du er ok, kan du tage et bad, og så giver jeg lidt frokost, så du lige kan finde dig selv inden du kører videre”

 

Så vi gik en tur, og jeg fik tudet færdig, mens jeg tænkte på, hvordan jeg kunne få ham meldt ud af centeret, hvordan jeg kunne komme af sted med, ALDRIG at tale med ham igen, hvordan han var både irriterende og latterlig, at spørge om jeg var ok. Hvad fanden bildte han sig egentlig ind….

 

Ja, jeg ved godt, at du sikkert tænker, at jeg er bindegal, for selvfølgelig er det da ok at være ked af det og vise følelser, når ens barn er syg OG man står midt i en skilsmisse, men sådan fungerer det altså bare ikke for mig, som jo hverken vil være svag eller ynkelig. Specielt ikke når jeg er på mit arbejde.

 

Nå, min træningsmakker er sgu fed at træne med, så jeg valgte i stedet for at melde ham ud af centeret, at give ham en undskyldning næste gang jeg så ham til træning. Det blev sådan en

 

”Øh, altså jeg er sgu ked af det den anden dag, altså jeg mener, det må du altså virkelig undskylde, jeg ved virkelig ikke, hvad der gik af mig. Jeg tror jeg havde sovet for lidt”

 

– og hans eneste svar var:

 

”Hvad snakker du om? Det var da helt rart at se, at du også har den side, og jeg kan faktisk bedre lide dig, når du ikke altid skal være så sej…..”

 

Wow, det var altså ikke så farlig at vise min svaghed – måske tvært imod en styrke. Jeg faldt lidt, men blev grebet igen, og slog mig ikke – så jeg arbejder lidt videre med, både at være stærk og svag ;-)

 

Hvis du vil læse mere om skyggearbejde kan du klikke her Pernile Melsted er guruen i Danmark indenfor skyggearbejde. Hun har skrevet nogle gode bøger og afholder nogle kurser, som sparker RØV – hvis du tør…

Hvis du vil læse mere om det warrior hold jeg træner på i Lido Fitness Veje, kan du klikke her

Lido Warrior er hård og motiverende træning 3 gange om ugen, i selskab med den bedste træner og de fedeste Warriors

 

6 replies
 1. Mirjana
  Mirjana siger:

  Styrke er også at vise sin svaghed og bede om hjælp.
  Men at være svag, er ikke altid velkommen i tider, hvor vi skal være smukke, kloge og ikke mest stærke.

  Godt gået Anja❤️

  Svar
 2. Helle K
  Helle K siger:

  Kære Anja
  Velkommen til den/din mørke side, det er der miraklerne kan findes.
  Jeg blev så glad da jeg læste dit opslag, glad for at der endelig var nogen som havde mod til at fortælle deres historier, men mest glad på dine vejen over den måde du vælger at håndtere din livs siuationen på.
  Du er en ener, og vil altid være det. Ligemeget om du er svag, kedelig, naiv eller en pyntedåse, så vil du lære at være det fuldt ud…..præcis som når du er stærk, klog og intelligent, sjov, guddomlig smuk og dejlig mor.
  Godfornøjelse på din livs rejse til frihed ( en af dem ).

  Fra mit hjerte godtur
  Helle K

  Svar
 3. Marianne T
  Marianne T siger:

  Et MENNESKE i mennesket…❤️
  Fantastisk lille beretning. Godt, at vi kan blive ved at udvikle os livet igennem😊
  Du er til stor inspiration for mange… Kh

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.