Ingredienser:

4 ferske laksefiletter a 100 g.

1 cm. frisk ingefær

1 spsk. sojasauce

1/2 tsk. honning

1 drys sød chilispice-mix

10 g. blandede nødder/kerner/frø

 

200 g. rødbeder i stave

200 g. gulerødder i stave

200 g. pastinak i tern

200 g. knoldselleri i tern

 

Persillepesto

20 g. persille

1 fed hvidløg

1 spsk. rapsolie

1 spsk. vand

Salt og peber

 

Tilberedningstid:

40 min.

 

Antal personer:

4

 

Tilberedning:

Skræl og riv ingefæren, pres saften fra og rør den sammen med sojasauce og honning.

Skyl laksestykkerne og læg dem i et smurt, ildfast fad. Dup dem tørre med et stykke køkkenrulle.

Pensl laksen med marinaden og drys med en anelse sød chilispice-mix. Fordel til slut en blanding af kerner, nødder og frø henover.

Bag laksen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 25 minutter.

Blend ingredienserne til persillepestoen og smag til med salt og peber. Vend pestoen med rodfrugterne, som herefter lægges i et smurt, ildfast fad.

Bag rodfrugterne i en forvarmet ovn ved 175 g. varmluft i 25-35 minutter (der skal være bid i rødderne).

grøntsagspasta_kødsauce-1030x773

 

Grøntsagspasta er super let at lave, sager fantastisk og sparer dig for den hvide pasta. En spiralli kan købes på nettet eller hos isenkræmmeren. Pris ca. 100-150 kr.

Pas på du ikke lader dig snyde af den friske grøntsags pasta du kan købe i supermarkederne. På pakken står, at det indeholder 40% grøntsager, men energi indholdet er lige så højt som hos alm. hvid pasta.

Ingredienser bolognaise 

1 løg

1-3 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

500 g. hakket oksekød (3-12 %)

2 gulerødder

½ squash eller aubergine

Evt. champignon i tynde skiver eller en lille dåse majs

1 dåse hakkede tomater (400 ml.)

1,5-2 dl. vand

1 terning oksebouillon

1 lille dåse tomatpasta (70 g.)

Tørrede krydderurter efter smag (basilikum, oregano, timian)

Salt og peber

 

Ingredienser grøntsagspasta

1 mellemstor squash og 5 mellemstore gulerødder

 

Tilberedningstid:

30 min.

 

Antal personer:

4

 

Tilberedning:

Hak løg i små tern og pres hvidløg. Varm olien i en stor gryde. Svits løg og hvidløg i olien til de er bløde. Tilsæt oksekød og brun det. Når oksekødet er gennemstegt, tilsættes grøntsagerne og vendes med oksekødet. Når grøntsagerne er blevet en smule bløde, tilsættes hakkede tomater, vand, oksebouillon, tomatpasta og tørrede krydderurter. Lad det hele simre i 15 minutter. Smag til med salt og peber.

Imens kødsaucen simrer, kan du gå i gang med at lave grøntsagsspaghettien. Det eneste, du skal gøre, er at rive squash og gulerødder i tynde strimler på enten et mandolinjern, et juliennejern eller vha. en spiralli.

Svits pastaen et par minutter i en wok eller på en pande.

Server grøntsagsspaghetti med kødsauce og evt. revet parmesan på toppen.

Disse ris er et fantastisk alternativ til alm. ris og en god måde at spare på stivelsen i din kost. De smager fantastisk, og er dejligt sprøde.

Ingredienser til kogte ”ris”

1 blomkålshoved

Vand

Salt

 

Fremgangsmåde

Riv blomkålen på et groft rivejern, så den har en struktur som ris. Bring lidt vand tilsat salt i kog i en gryde. Tilsæt blomkålen og kog et par minutter. Hæld den herefter op i en sigte og rør rundt. ”Risene” er klar til servering.

 

Antal personer

4

 

Ingredienser til stegte ”ris”

1 blomkålshoved

2 spsk. smør

Salt og peber

Evt. andre revne/finthakkede grøntsager – rød peber, løg, gulerod mv.

 

Fremgangsmåde

Riv blomkålen som ovenfor. Tilsæt evt. andre revne grøntsager. Svitses   i fedtstoffet i 5 – 10 minutter til blomkålen er blød. Tilsæt salt og peber efter smag.

 

Antal personer:

4

blomkåls-tærte

Egentlig hedder dette en blomkåls pizza.

Da bunden ikke bliver lige så sprød som på en alm. pizza, har jeg valgt i stedet at kalde det en tærte, da den hos os ikke lever op til familiens forventninger om en pizza.

Som en tærte bringer den altså større glæde hos os ;-)

 

Ingredienser tærtebund:

  1. g. blomkål

150 g. revet ost (gerne én med smag)

2 æg

1 spsk. tørret oregano

2 spsk loppefrøskaller

 

Ingredienser tærtefyld:

Tomatsauce

Parma skinke, hakket oksekød, tun eller andet fyld

Lidt revet ost

 

Tilberedningstid:

40 min.

 

Antal personer:

4

Tilberedning:

Opvarm ovnen til 230 grader varmluft.

Riv blomkål fint, evt. på foodprocessoren.

Bland æg, ost, oregano og loppefrøskaller og rør det godt sammen med blomkålen.

Hæld blomkålsdejen ud på en bageplade med bagepapir og fordel den godt helt ud til kanten.

Bag bunden i ovnen i 12-13 min. til bunden er blevet brun.

Tag tærtebunden ud af ovnen og smør den med tomatsauce, det valgte fyld samt ost på toppen.

Giv tærten yderligere 5-10 min. i ovnen indtil osten er smeltet.

Lad tærten køle lidt af inden servering, så hænger den bedst sammen.

Chili lakrids mandler

AnjaNielsen-Chili-lakrids mandler

Mandler er hurtige og lækre som mellemmåltid eller en hurtig snack på farten. Lidt smag i form af lakrids, chilli eller soya.

Chilli-lakridsmandler

Ingredienser

  • 100 g. mandler
  • 2 dl. vand
  • 2,5 tsk. rålakridspulver
  • 1 tsk. cayennepeber/knust chili

Fremgangsmåde

  1. Opvarm ovnen til 140 grader. Bland vand og lakridspulver i en gryde og lad det koge op. Når det koger, hældes mandlerne i og røres rundt, indtil vandet er fordampet.
  2. Hæld cayennepeberet over mandlerne, bland det godt, og fordel mandlerne udover en bageplade. Bag mandlerne i 20 minutter. Når de er kølet af, kan du opbevare dem i en lufttæt beholder eller et glas.

Tilberedningstid: 30 min.

Salt-paprikamandler

Ingredienser

  • 100 g. mandler
  • 2 dl. vand
  • 3 tsk. salt
  • 3 tsk. paprika (gerne røget)

Fremgangsmåde

  1. Opvarm ovnen til 140 grader. Bland vand og salt i en gryde, og varm blandingen op til saltet er opløst. Lad saltvandet køle ned til du kan sætte en finger i, uden at blive brændt. Hæld mandlerne i saltvandet og lad dem ligge i 15 minutters tid.
  2. Hæld vandet fra og vend paprika i mandlerne. Fordel dem udover en bageplade og bag dem i 20 minutter. Opbevares i en lufttæt beholder eller et glas.
  3. Er lækre i salater, men kan også sagtens spises som de er.

Tilberedningstid: 40 min.

AnjaNielsen små_tomattærter_æg

Denne kan laves som en stor tærte, eller som vist på billedet i små muffin str. Jeg laver dem ofte i små silikone forme og bruger dem som mellemmåltider

Ingredienser:

2 hakkede løg

2 fintsnittede porrer

2 dl. revet ost

3 æg

150 g. kalkunbacon (kan udskiftes med kylling, laks etc.)

1 dl. fromage frais/græsk yoghurt/skyr

250 g. cherry tomater skåret i halve

salt og peber

Tilberedningstid:

40 min.

Antal personer:

4

Tilberedning:

Porrer løg varmes igennem i en wok eller i en tykbundet gryde. Når  konsistensen er blød, lægges grøntsagerne i tærteformen.

Kalkunbacon svitses ligeledes og fordeles over grøntsagerne. Hvis du bruger kylling, skal det være helt gennemstegt.

Bland æg, ost og fromage frais med salt og peber. Hæld massen over fyldet i tærteformen og læg de halve tomater ned i fyldet med skærefladen opad.

Bages i ovnen ved 190° i en halv time til tærten er gylden.

Serveres med salat og evt. en dressing lavet på fromage frais, salt, peber, citron og friske krydderurter.

Madpandekager

Denne opskrift er både børnevenlig og let at lave. Pandekagerne kan fryses ned, du skal blot lægge lidt bagepapir eller madpakkepapir imellem.

Ingredienser:

  • 250 g. rugmel
  • 1/2 tsk. salt
  • 5,5 dl. mælk
  • 4 æg
  • 50 g. mandler
  • ca. 3 spk. olie

Tilberedningstid: 50 min.

Antal personer: 4

Tilberedning:

  1. Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et af gangen.
  2. Lad dejen hvile i ca. 30 min.
  3. Bag pandekagerne ved middel varme og fyld dem med hakket oksekød og grøntsager eller kylling og grøntsager.

Bare rolig, de ser mørke ud, pga. det grove mel, men de smager fantastisk.

AnjaNielsen madpandekager_rug

Ingredienser:

2 avocadoer

1/2 dl. olivenolie

bredbladet persille

1/2 citron

50 g. mandler

1/2 blomkål

1 dl. skyr eller fromage frais

salt og peber

 

Tilberedningstid:

20 min.

 

Antal personer:

4

 

Tilberedning:

Blend olie, citron, grofthakket persille, salt og peber. Tilsæt skyr/fromage frais.

Tag kødet ud af avocadoerne, skær det i tern og bland det med dressingen. Pluk blomkålen i små buketter.

Kom et par dråber olie på en pande og rist mandlerne i 5-6 min. Drys med knust salt, lad dem afkøle og hak dem groft. Vend avocado og dressing sammen med blomkålen, drys med de ristede mandler, og lad salaten trække i 10-15 min inden servering